Szakállasak, nők és büszkék

Szakállasak, nők és büszkék

Van, aki 13 éves kora óta vívódik vele, van, aki 20 éve él együtt vele, mint Marci Hevesen. Az állszőrzet messze nem csak a nagymamákat, tinifiúkat, vagy viking filmek főszereplőit érinti, hanem néha fiatal nőket is. Legtöbbjük a magas tesztoszteronszint, vagy a PCOS (policisztás ovárium szindróma) miatt kénytelenek együtt élni a dúsabb szőrzettel. Évekig tartó próbálkozás, napi akár 3-4 borotválkozás, szőkíttetés után van, aki feladja a küzdelmet, és „elfogadja” magát.

Az amerikai Marie Claire videójában három olyan nőt mutat be, akik egytől egyig megbékéltek arcszőrzetükkel, és úgy döntöttek, együtt élnek bajuszokkal, férfiakat is megszégyenítő szakállukkal. A videó baromi izgalmas, szép, és lágy… Kicsit sem szenzációhajhász (bár a téma miatt ugye simán lehetne), az üzenete pedig az – a sok, „láthatatlan”, fokozott szőrnövekedéssel küzdő nő számára, akik titokban non-stop borotválnak -, hogy így is lehet. A tanulság, hogy el lehet ide jutni, mármint az önelfogadás ezen szintjére.

A videó főszereplőinek mindegyikének évekbe telt, volt, akit a férje kért, hogy ne borotválja többet, volt, akit barátai biztattak. Nekem fogalmam sincs, hogy valaha bevállalnám e magam így, de az biztos, hogy szeretem, amit, és ahogyan ez a három nő csinál.

És plusz egy bónusz, szakállas csaj, aki szintén PCOS-sel és dús szakállal küzd, Harnaam Kaur. Az aktivista szikh lány ma sokak példaképe, Instagramon pedig közel 96 ezren követik.


@harnaamkaur

@harnaamkaur
@dimoniquenovaes

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *